torstai 14. joulukuuta 2017

Radio Rockin Korporaatio: Puolituntia puhetta urheilumarkkinoinnista ja Urheilutähtien sisäpiirissä -kirjasta

Vedettiin jälleen pirteä puolituntinen Radio Rockin Korporaatiossa. Sivuttuja teemoja olivat mm. urheilumarkkinointi, sponsorointi, urheilijabrändit sekä toki myös legendaarinen henkilöbrändi nimeltään Seppo Räty. 

Linkki podcastiin: http://www.radiorock.fi/#!/post/5a2e40a5afa44b040061d197

Löytyy myös mm. Suplasta.

Sukellus Startup-maailmaan- aika disruptoida palloilulajien valmennus?


Sosiaalisen median kanaviani seuranneet ovat varmastikin jo huomanneet, että olen jo jonkin aikaa autellut pienenä sivuprojektinani suomalaista startup-yritystä nimeltään CoPlays. Palloilulajien valmennusalustaa (jääkiekko, jalkapallo, salibandy, koripallo) kehittävän yrityksen ympärille on kehittymässä huikea tiimi eri alojen osaajista ja tähtäin ei voi olla muualla kuin ripeässä kansainvälisessä kasvussa. Vahva joukko teknologia- ja rahoitusosaajia sai juuri vahvistusta jääkiekkomaailmasta hyvinkin tunnetuista nimistä, Tony Salmelaisen & J-P Vuorisen liittyessä mukaan. Mukana on myös useamman muun lajin valmennuksen huippuosaajia (mm. Martti Kuusela). Toivottavasti saadaan keväällä julki vielä pari muutakin urheilupiireissä hyvinkin tunnettua nimeä. Lue lisää tiimistä esimerkiksi tästä lehdistötiedotteesta.

Mitä CoPlays sitten tekee? Yritys taklaa mobiililla valmennusalustallaan ongelmaa, jonka kanssa olen itsekin tuskaillut vuosia. Uskon, että seuraava tilanne on monelle muullekin palloilulajien valmennuksessa mukana olevalle tuttu:

Kello on noin 20.30. Olen saanut vihdoinkin päivän työ- ja kotihommat siihen malliin, että voin suhteellisen hyvällä omalla tunnolla starttailla Toyotani moottoria ja ottaa suunnaksi Turun sählypyhätön Leaf Areenan. Saan nauttia hyvästä omatunnostani noin kahden minuutin euforisen hetken. Aivoni lähettävät nimittäin pian tutun signaalin. Et ole taaskaan suunnitellut valmentamani salibandyjoukkueen treenejä käytännössä lainkaan. Aikaa tähän prosessiin on nyt noin 25 minuuttia ja samalla pitää siis ajaa treenipaikalle. Keskittyminen ei muutenkaan ole huipussaan, johtuen kello 06.10 alkaneesta sähinästä.

Miten nämä tilanteet on sitten käytännössä hanskattu? Muistikapasiteetissani on se reilut 10 erilaista drilliä, joita on sitten toisteltu vuosikausia. Uudistumista ei ole juurikaan nähty ja pääosin nämä ovat peruja omilta junnuvuosiltani. Eli parinkymmenen vuoden takaa. Uusia drillejä ei ole siis tullut juurikaan opeteltua. Ei siksi, ettenkö olisi kokenut tarvetta uudistaa harjoitusten sisältöä, vaan pitkälti olosuhteiden pakottamana. Esimerkiksi valmentajakoulutus näissä ruuhkavuosissa on täysin epärealistinen haavekuva. 





Miten CoPlays sitten voi auttaa valmentajia?

Ensinnäkin, alustan kautta tulee olemaan tarjolla kymmeniä, pian satoja, erilaisia animoituja harjoitteita. Näitä voi hankkia CoPlaysin kirjastosta. Voin siis jatkossa poimia eri teemojen ympärille rakennettuja drillejä käyttööni. Monet näistä ovat ammattivalmentajien laatimia. Esimerkiksi jalkapallon drilleistä löytyy jo muuan Martti Kuuselan harjoitepankista siirrettyjä treenejä.
Vaihtoehtona on myös se, että seuran valmentajat piirtävät kosketusnäyttöpohjaisella piirtotyökalulla drillejä ja jakavat näitä keskenään. Tämä lienee usein jopa valmiita drillejä suositeltavampaa. Näin seura saa rakennettua juuri omanlaisensa pelillisen identiteetin.

Seuratasolla CoPlays antaa mahdollisuuksia aiempaa kokonaisvaltaisempaan, läpi ikäluokkien kulkevaan, valmennuksen suunnitteluun jota vaikkapa valmennuspäällikön on sitten helpompi seurata ja johtaa. 

Toisekseen, valmennus voi jatkossa suunnitella treenit valmiiksi vaikkapa ruokatunnilla tai bussimatkan aikana. Kun treenit ovat valmiit, ne voi lähettää yhdellä painalluksella pelaajien ja muiden koutsien tutustuttavaksi. Näin näille jää runsaasti aikaa tutustua ja omaksua treenit hyvissä ajoin ennen illan harjoituksia. Uskallan väittää, että tämä tehostaa selvästi kalliin treeniajan käyttöä. Oma kolmekymmenvuotinen kokemus palloilulajeista on osoittanut, että käytännössä aina kun olemme käyneet fläppitaululla läpi kokonaan uusia harjoitteita, on ensimmäisillä kerroilla tuhraantunut paljon aikaa siihen, että jengi yrittää omaksua nämä uudet drillit. Joku vetää aina jonkun liikeradan tai syötön vihkoon, jolloin harjoite joko keskeytyy tai joudutaan aloittamaan alusta. Nyt pelaajat voivat käydä uudet harjoitteet läpi animaationa, jonka tueksi voidaan liittää esimerkiksi videoita, ääntä tai kirjallisia ohjeita. Pätevä koutsi tietenkin avaa pelaajille myös mitä harjoitteella haetaan ja mitä tulee erityisesti ottaa huomioon sitä suoritettaessa.

Kolmanneksi, CoPlaysin alusta edesauttaa vuorovaikutteisuutta joukkueen sisällä. Ainakin meidän kaltaisemme III-divisioonaporukka tulee usein viime tipassa treeneihin ja poistaa välittömästi niiden jälkeen. Siinä ei hirveästi jää aikaa palautteenannolle, jos ei tähän sitten halua tuhlata maksullista harjoitusaikaa. Palautteenanto on kuitenkin oppimisprosessien kovinta ydintä. Applikaation avulla koutsit voivat antaa palautetta yksittäiselle pelaajalla, koko joukkueelle tai toisilleen. Kaikkea ei siis tarvitse käydä läpi harjoitusten yhteydessä tai kasvokkain. Koutsi voi siis antaa rakentavaakin kritiikkiä CoPlaysin kanssa, ilman että esimerkiksi yksittäiselle pelaajalle tulee fiilis siitä, että hänet heitetään nyt ns. bussin alle koko joukkueen edessä. Lisäksi palautteeseenkin voi liittää esimerkiksi videoklippejä tai animaatiota havainnollistamaan tiettyjä pelitilanteita. Pelaajat voivat myös alustan kautta sopia pelikuvioita keskenään. Tämä, jos mikä, heijastaa modernia ja pelaajalähtöistä lähestymistä valmentamiseen.

Tällainen alusta on sitten varmasti todella kallis? Ei mielestäni. Hinta vaihtelee 20-30 euron kuukausilisenssin välillä per joukkue. Riippuu vähän mitä herkkuja lisenssiinsä haluaa. Käytännössä esimerkiksi meidän jengissämme hintaa tulee reilut euro per pelaaja per kuukausi. Menee budjettiimme.

Uusia ominaisuuksia kehitetään koko ajan ja käyttäjien toiveita kuunnellaan tarkalla korvalla. Jos et ole vielä testannut CoPlaysia, niin suosittelen antamaan tälle uudelle valmennustyökalulle mahdollisuuden. Ilmainen koejakso kestää 14 päivää, eikä vaadi edes luottokortin tietoja. Voit siis rauhassa tsekkailla helpottaako ja parantaako applikaatio myös sinun tai seurasi elämää. Itselläni kesti noin 15 minuuttia oivaltaa piirtotyökalun logiikka. Toki tässä olisi helpottanut, jos olisin malttanut keskittyä kunnolla käyttöä opastaviin videoihin… Ja suosittelen piirtämiseen tabletin käyttämistä. Onnistuu älypuhelimellakin, mutta pienellä näytöllä on haastavampaa hommaa. Ainakin näillä nakkisormilla.

Applikaatio löytyy tietty esim. Google Playsta tai App Storesta.


Startupin ilmakuopat

Vaikka CoPlaysin ympärillä onkin hyvää pöhinää, on toki ilmakuoppia mahtunut tämänkin startupin lentomatkalle. Vaikka tässä todella ollaankin vasta alkukiihdytyksessä, niin monia haasteita on jo tullut vastaan. Itse en ole yrityksen jokapäiväisessä tekemisessä kuitenkaan mukana, joten suurin osa näistä haasteista on varmasti ollut sellaisia, etten ole niistä edes kuullutkaan. Softa ei todellakaan ole yksinkertainen, mutta onneksi tiimissä on mukana myös kovemman luokan koodareita. Ei voi kuin hattua nostaa.

Omasta näkökulmastani, CoPlaysin suurimpia haasteita on kuitenkin se, että yrityksen täytyy käytännössä itse luoda markkinansa. Vastaavia tuotteita ei ole aiemmin juurikaan ollut tarjolla. Ja nekin jotka ovat toimineet edes jotenkin samalla kentällä, ovat lähinnä tehneet hallaa. Useampi seura on kritisoinut näitä huonosta käytettävyydestä ja puuttuvista ominaisuuksista. Ei CoPlayskaan varmasti vielä täydellinen ole, mutta uskallan väittää, että se on genressään todella hyvä.

CoPlays myös pelaa kentällä, joka on ollut hidas omaksumaan modernin teknologian tarjoamia mahdollisuuksia. Tietenkin FC Barcelonan kaltaiset jättiläiset hanskaavat tämänkin homman, mutta vaistoan, että tuolla jossain on valtavat markkinat, joita ei kukaan ole vielä tosissaan kyennyt kutittelemaan.

Tietenkin erilaista valmennusteknologiaa on ollut tarjolla jo pitkän aikaa, mutta näissä ratkaisuissa on ollut suurien asiakasvolyymien näkökulmasta pari perustavanlaatuista haastetta. Ne ovat olleet joko liian kalliita, tai niiden käytettävyys tyypillisen junnu-/alasarjakoutsin näkökulmasta on siis ollut heikkoa. Ei keskimääräistä valmentajaa kiinnosta niinkään itse teknologia, kuin se lisäarvo jonka nämä ratkaisut tarjoavat arkeen. Ja tätä lisäarvoa CoPlays pyrkii siis tarjoamaan. Helppoa täysin uudenlaisen tuotteen myynti ei tietenkään ole. Jo nyt on monta kertaa törmätty siihen, että valmentaja ei ole valmis käyttämään sitä 10-15 minuuttia applikaation opetteluun. Ei, vaikka se auttaisi säästämään vähintäänkin tunteja aikaa per vuosi, rakentaisi treenikirjastoa sekä edesauttaisi monellakin tapaa aiempaa laadukkaampaa valmentamista. Usein CoPlaysin pojat ovatkin juosseet seuroissa opastamassa applikaation käyttöön. Tämä on varmasti tehokkain tapa, joskin sitoo resursseja.

Toki yrityksen vastuulla on rakentaa markkinointinsa ja viestintänsä niin päteväksi, että se riittää vakuuttamaan valmentajat muutoksen hyödystä. Tyypillisen startupin tapaan tähän ei budjettia juurikaan ole, joten luovuudelle ja pelisilmälle on todellakin käyttöä.