sunnuntai 7. toukokuuta 2017

#UJT2017 Pieksämäellä: Pienet resurssit, iso onnistuminen


20.4.2017 koitti pitkään odotettu päivä. Noin puoli vuotta olin, kaikkien muiden projektieni ohella, vääntänyt pro bono -henkisesti kasaan Urheilujohtamisen Tulevaisuus Foorumia vuosimallia 2017. Foorumin taustoista bloggasin jo tammikuussa. Esimerkiksi vastaus kysymykseen miksi #UJT2017 järjestettiin nimenomaisesti Pieksämäellä, ja miksi sen järjestämisestä päävastuun kantoi tällä kertaa juuri allekirjoittanut. löytyy tuosta bloggauksesta: http://kuuluvainen.blogspot.fi/2017/01/urheilujohtamisen-tulevaisuus-foorumi.html

Mikä ihmeen markkinointibudjetti?

Koska meillä ei käytännössä ollut lainkaan markkinointibudjettia, niin tällä kertaa todellakin käytin Foorumin markkinointiin kaikki kuviteltavissa olevat verkostoni. Rahaa varsinaiseen tapahtuman markkinointiin käytettiin yhteensä noin 100 euron verran. Jokainen ymmärtää, että tuo on naurettavan pieni summa, kun kyseessä on kuitenkin yli 100 henkeä vetävä tapahtuma. Jokainen ymmärtää myös sen, että tuolla summalla ei saa printtimediasta yhtään mitään. Markkinointi menikin pitkälti sosiaalisen median kautta. Käytännössä siis rummutin tapahtumaa Facebookissa, Twitterissä ja LinkedInissä, niin paljon että varmasti jotakuta tuo rupesi jo ärsyttämäänkin. Taustatulta sain onneksi puhujiltamme, joista suurin osa levitti #UJT2017 -ilosanomaa omissa kanavissaan. Erityiskiitos tästä Jaakko Haltia, Laura Lepistö ja Jarno Kukila. #Respect.

Olin myös yhteydessä Pieksämäellä vaikuttaviin järjestöihin, tosin vaihtelevalla menestyksellä. Pari urheiluseuraa sekä paikallinen nuorkauppakamari & yhteistyökumppanina mukaan lähtenyt Etelä-Savon kauppakamari jakoivat tietoa tapahtumasta omilla sivuillaan. Myös savolaiset liikunnan aluejärjestöt ja urheiluakatemiat lähtivät onneksi viestinnällisesti mukaan talkoisiin. Lisäksi Pieksämäen Lehti teki pari ennakkojuttua tapahtumasta. Sain kontakteillani tapahtumaviestintää myös mm. Tekesin Arvoa Urheilusta -hankkeen uutiskirjeeseen sekä Jyväskylän ammattikorkeakoululle ja Itä-Suomen yliopistolle.

Hieman on tullut Pieksämäen suunnasta kritiikkiä siitä, että viesti tapahtumasta ei tavoittanut itse pieksämäkeläisiä. Näin varmasti olikin, mikä on toki harmi, mutta markkinoinnin nollabudjetilla ei siis investoida esimerkiksi lehtimainoksiin. Haluan alleviivata sitä, että tapahtuman tavoitteena oli kerätä rahaa paikalliselle junioriurheilulle sekä virkistää osaltaan Pieksämäen kaupunkibrändiä. En missään tapauksessa halunnut riskeerata hyvinkin epävarmoja tapahtumatuottoja ennakkoon. Loppupeleissä tapahtumasta jäi nytkin käteen alle tuhat euroa voittoa. Lopullinen, junioreille jaettava summa, selviää kun tiedetään tuliko myynneistä luottotappioita. Jonkin verran on nimittäin erääntyneitä saatavia eri puolille tapahtumaan liittyen. Lippuja tapahtumaan myytiin rapiat 100 kappaletta, mutta näistä merkittävä osa oli opiskelijalippuja, joiden kate oli melko marginaalinen. Halusimme kuitenkin tarjota opiskelijaystävällisen hinnan urheilubisneksestä kiinnostuneille tulevaisuuden vaikuttajille. Tällä kun on tapana maksaa muodossa tai toisessa takaisin tulevaisuudessa. Kun annat, niin saat. Ennemmin tai myöhemmin.

Erityiskiitos yhteityökumppanillemme LähiTapiolalle, joka kustansi tilaisuuteen jaettavaksi noin 70 kappaletta "Urheiluseurojen Sisäpiirissä- Tarinat tunteen takana teostamme". Melkoisen hienoa sponsorointia, jolla toivottavasti on pidempikantoisia seurauksia. Uskallan väittää, että kirjamme lukemalla, moni urheiluseura alkaa funtsia tekemistään hieman erilaisesta näkökulmasta.

Analytiikka osoittaa kuitenkin sen, että viesti tapahtumasta tavoitti hyvän määrän silmäpareja. Yli 11 000 henkeä näki tapahtumailmoituksen Facebook-feedissään ja yli 1300 henkeä myös tsekkasi Facebookin tapahtumasivuston. Tähän sitten päälle kaikki muut kanavat, kuten LinkedIn, Twitter ja Instagram, allekirjoittaneen ja puhujien henkilökohtaisilla tileillä jaettu tapahtumainfo, liikunnan aluejärjestöjen kanavat sekä Pieksämäen Lehden lukijat.
  

#UJT2017- Great Success!

Itse tapahtuma meni oikein hyvin. Käytännössä tapahtumajärjestelyistä vastasi tiimi jossa allekirjoittaneen lisäksi vaikuttivat Pieksämäen kaupungilta kehitysjohtaja Kari Koistinen ja liikuntapalvelupäällikkö Antti Nousiainen. Lisäksi järjestelyissä jeesasi talkoilla veljeni Timo Kuuluvainen. Pieksämäen kaupungille täytyykin antaa kiitokset aktiivisuudesta tapahtuman suhteen. Kuten todettua, muitakin vaihtoehtoja oli, mutta kaupungin tarjoama tila sekä kahvitukset oli kädenojennus, jolla uskaltauduimme järjestämään tapahtuman Pieksämäellä. Tietenkin olisi ollut paljon helpompaa järjestää Urheilujohtamisen Foorumi taas Turussa tai vaikkapa Helsingissä, mutta pidän tärkeänä, että paremman urheilujohtamisen ilosanomaa levitetään tasaisesti ympäri maata. Toki tämä tarkoittaa sitä, että suurempien osallistujamäärien saaminen paikalle vaatii huomattavasti enemmän duunia järjestäjiltä.

Uskon, että Pieksämäen kaupunki sai pienelle sijoitukselleen vastinetta. Suurin osa osallistujista tuli muualta Suomesta, jokunen yöpyikin paikkakunnalla ja sosiaalisessa mediassakin tapahtuman ympärillä oli hyvää pöhinää. Tapahtumapäivänä Twiittini saivat reilut 13 500 näyttökertaa. Ei tarvitse olla penaalin terävin kynä arvatakseen, että esimerkiksi Laura Lepistön ja Jarno Kukilan tapahtumatwiitit ylittävät allekirjoittaneen luvut todella reilusti. Lisäksi paikalla olivat paikallisten medioiden lisäksi ainakin Savon Sanomat ja Länsi-Savo, joten myös muualla Savossa tapahtuma noteerattiin oikein hyvin.

Olen varma, että Pieksämäen kaupunkibrändi liikahti osallistujien keskuudessa hitusen positiivisempaan suuntaan. Ainakin minulle asti tullut palaute on ollut pääosin hyvin positiivista. Ainoat soraäänet ovat tulleet ihmisiltä, jotka eivät edes olleet paikanpäällä. Toki jos joltakulta löytyy osaamista tehdä isompi tapahtuma pienemmillä resursseilla, niin fantastinen juttu. Ei voi tuossa tapauksessa muuta kuin hattua nostaa ja asettua nimikirjoitusjonoon odottamaan vuoroaan.

Esimerkki somen tavoittavuudesta. Pelkästään tämän postauksen on nähnyt LinkedInissä jo päälle 6000 henkeä.


Tällä kertaa en avaa esiintyjien puheenvuoroja blogissani sen tarkemmin. Päivän aikana saimme nauttia todella monipuolisesta kattauksesta teemojen vaihdellessa sponsoroinnista yhteiskuntavastuuseen ja ihmisten johtamiseen. Valtava kiitos puhujille & mukana olleille startupeille panoksestanne. Ilman teitä päivä ei olisi onnistunut!

Puhujien materiaaleihin voitte tutustua oheisesta linkistä:

Kimmo Peltosen mainiot kuvat tapahtumasta löytyvät täältä: 

Harri Jalosen yhteenvedon tapahtumasta löydät täältä:
 
Ps. Jälkipeleillä paikalliset tahot ilmaisivat kiinnostuksensa järjestää myös #UJT2018 Pieksämäellä ja vielä selvästi tämänkertaista suurempana tapahtumana. Yhdessä pohdimme myös sitä, että tapahtumalla voisi olla pieni uudelleenbrändäyksen paikka. Urheilujohtaminen tapahtuman nimessä voi johtaa hieman harhaan, sillä monet aiheista olivat tänäkin vuonna sellaisia, että ne koskettavat kaikkea liiketoimintaa ja myös kolmatta sektoria yleensäkin. Jätetään hautumaan.

perjantai 5. toukokuuta 2017

Tarina Sinisestä Liekistä

Vuonna 2008 perustimme oman salibandyseuran (FBT Blue Flames), joka parhaimmillaan kipusi kakkosdivariin saakka. Tuolla tasolla kuitenkin resurssipula iski pahasti kasvoille. Vuonna 2017 fuusioimme seuran perinteikkääseen paraislaisseura Piffeniin. Kirjoittelin seuramme tarinan ylläpitämääni GM:n blogiin.  GM:n blogi nautti melkoista kulttisuosiota Turun Seudun alasarjasählyskenessä takavuosina. Sittemmin aika ja energiat kyseisen foorumin suhteen loppuivat ja viime vuodet päivittely oli hyvinkin epäsäännöllistä.

Ensimmäisenä vuorokautena tarinan oli lukenut jo lähes 1000 lukijaa.

http://fbtblueflames.blogspot.fi/2017/05/sinisen-liekin-on-aika-sammua.html