tiistai 22. heinäkuuta 2014

KeuPa HT & Eero Markkanen: Suomalaisia sankaritarinoitaKesähelteestä huolimatta tunnen pakottavaa tarvetta blogata pitkästä aikaa. Useampi bloggauksen arvoinen aihe kytee kyllä mielessä, mutta valitettavasti aika on tällä hetkellä hyvinkin rajallinen resurssi. 

Viime päivien tapahtumat ovat kuitenkin olleet sen verran päräyttäviä, että nyt on aika siirtyä parvekkeelle, korkata yksi huurteinen San Miguel ja tarttua jälleen näppikseen.

Tällä kertaa nostetaan keskiöön kaksi hienoa kotimaista sporttitarinaa. Molemmat ovat itse asiassa niin hienoja stooreja, että näitä voisi kutsua leffakamaksi. Seuraavaksi KeuPa HT:n ja Eero Markkasen tarinat pähkinänkuoressa. Tarinat ovat varmasti monelle jo entuudestaan tuttuja, mutta tunnen suurta halua dokumentoida nämä myös omaan blogiini.

KeuPa HT- Haudan partaalta Mestikseen

Eletään syyskuuta 2013. Kotimaiset lätkäsarjat ovat alkamaisillaan, kun edelliskausilla aina Mestis-karsintoihin saakka yltänyt Keuruun ylpeys KeuPa HT läväyttää yllättävän pommin. Seuran edustusjoukkueen taustavoimat eivät ole saaneet riittävää budjettia kasaan ja näin ollen hallitus on päättänyt, ettei KeuPa lähde mukaan valtakunnalliseksi muuttuneeseen Suomi-Sarjaan.
Sarjan alkuun on viikko ja KeuPan pelaajat ovat ymmärrettävästi shokissa. Toki tilanne seuran ympärillä oli vellonut pidemmän aikaa, mutta viimeisten viikkojen aikana moni koki, että tunnelin päästä kajasti jo valoa. Joukkue oli kokenut pelaajarintamalla merkittäviä menetyksiä, mutta jäätreenien alettua kasassa oli kuitenkin jo reilut kolme kentällistä pelimiehiä. KeuPa HT:han oli jo edellisvuosina pelannut harvinaisen pienellä rosterilla, joten tilanne ei sinänsä ollut ihan yhtä hälyttävä kuin mitä se jossain toisessa seurassa olisi voinut olla. Sarja-avauksen lähestyessä pelaajia olikin löytynyt lisää ja sen suhteen homma vaikutti olevan kunnossa. Toki valmentaja vielä uupuu, mutta uutta koutsia haettiin kovalla tarmolla.

Seuran hallitus teki kuitenkin yllättäen päätöksen koko edustusjoukkueen lakkauttamisesta. Pelaajat ja edelliskauden valmentaja lupasivat kuitenkin hommaavansa uuden valmentajan sekä pari kokenutta pelaajaa lisää, ja näin joukkueelle myönnettiin hallituksen taholta jatkoaikaa. Pian valmentajaehdokkaita ilmaantuikin, mutta sopivaa koutsia ei vain saatu kiinnitettyä. Samaan aikaan KeuPa HT:n edustusjoukkue neuvotteli hallitukselta vielä pari päivää lisäaikaa. Hallituksen ukaasin mukaan edustusjoukkueella piti kuitenkin olla tämän jälkeen selvillä niin budjetti, kokoonpano sekä valmentaja. Muussa tapauksessa lappu lyötäisiin luukulle.

KeuPa HT teki ihmeen
Lopulta valmennusryhmä saatiinkin määräaikaan mennessä kasaan ja pelaajat pääsivät viettämään viimeistä vapaata viikonloppua ennen sarja-avausta helpottunein mielin. Sunnuntaina 8.9.2013 alkoi kuitenkin kiertää huhu, jonka mukaan KeuPa oli luopunut sarjapaikastaan. Pelaajat kuulivat tietenkin huhun pian, mutteivät ottaneet sitä tosissaan. Lopulta paikallislehti Suur-Keuruu uutisoi huhun pitävän paikkansa.  Järkyttyneet pelaajat saivat lopulta selville, ettei hallitus kokenut budjettia riittäväksi. Summa joka jäi uupumaan oli lähes naurettava 10 000 euroa.

Pelaajat eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan alkoivat aktiivisesti kasata puuttuvaa rahoitusta. Sosiaalisessa mediassa tieto kampanjasta levisikin nopeasti ympäri Suomea ja sai paljon kannustusta osakseen. Yhdessä päivässä kasassa olikin yli 15 000 euroa. Näin seuran hallitus perui päätöksensä ja KeuPa HT lähti sarjaan. 

Ja miten tarina päättyikään? Ensin tiukasti pudotuspeleihin, sitten Suomi-Sarjan ikisuosikki RoKi lauluun pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja lopulta koko sarjan voitto sekä hakemus Mestis-paikasta vetämään. Lopulta SJL hyväksyi KeuPan hakemuksen ja näin ollen keuruulaiset pelaavat ensi kaudella Mestistä.

Lähtökohdat huomioon ottaen pidän KeuPan Mestis-nousua yhtenä hienoimmista tarinoista suomalaisen joukkueurheilun lähihistoriassa.

Eero Markkanen- WJK:sta Real Madridiin

Sattumaa tai ei, myös toisen tarinan jäljet johtavat Keski-Suomeen ja Jyväskylän seudulle. Kuka oikeasti tiesi vielä pari vuotta sitten jalkapalloilijan nimeltä Eero Markkanen? En minä ainakaan, vaikka miehen isä, koripallolegenda, Pekka Markkanen toki tuttu nimi onkin.

Parisen vuotta sitten korissuvun nyt 23-vuotias vesa pelasi kuitenkin vielä sittemmin kriisiytyneessä Warkauden Jalkapallo Klubissa (WJK) kakkosdivaria.  Tämän jälkeen Markkasen ura on edennyt rakettimaisesti. Ensin paluu WJK:sta JJK:n paitaan, jossa 197-senttinen kolossi alkoi saman tien takoa palloa reppuun urakalla. 

Eero the Heero

Seuraavalla kaudella talousvaikeuksissa paininut JJK lainasi Markkasen HJK:n paitaan, jossa mies jäi suhteellisen pieneen rooliin. Talvinen testijakso Ruotsin suurseura AIK:ssa tuotti kuitenkin sopimustarjouksen ja näin miehen tie vei Tukholmaan. Harjoituskaudella Markkanen yllätti kaikki ja pussitti yhteensä kymmenen kertaa. Kun myös sarjakausi lähti käyntiin erinomaisesti, kiinnostui myös Real Madrid suomalaisesta. Nyt puhutaan siis yhdestä maailman merkittävimmistä urheiluseuroista, joka on lehtitietojen mukaan valmis maksamaan Markkasesta yli 2 miljoonaa euroa. Tämä kaikki siis reilussa parissa vuodessa. Eihän tämän pitäisi olla mahdollista. Mitä muuta tässä voi todeta kuin, että urheilu on ihanaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti